Kollaborativ

Vidensdeling i communities

Posted in Uncategorized by Thomas elton on august 31, 2007

Peter svarre er kommet op med en model over vidensdrevet communities. Modellen går på hvordan nye brugere ofte er videnssøgende, mens brugere der har været længe mest er videns-givende. Og det er denne udveksling der er driveren af communitiet.

Men for at “ældre brugere” skal gidde at give information til nye skal der være en form for belønning eks i form af prestige eller karma (stjerne osv). 
En underliggende mekansime er at “De kloge dyr i skoven gider kun netværke med dyr der er næsten lige så kloge som dem selv eller endnu klogere”. Derfor kan en metode være at skabe små grupper/klyngeraf ligesindede i communitiet  der er bedre til at  dele med hinanden. Brugerene kan så avancere mellem disse grupper.

Det medfører bla at man skal overveje at indbygge metoder som forhindre information at flyde frit i mellem brugerne, men primært deles i de enkelte grupper.

Min tolkning: Det er lidt modstridende med den normale holdning at information er godt og jo mere information jo bedre. Frit flow af information i mellem brugerene må være ideelt. Jeg kan godt se at det typisk er information fra bund-til-top information som vil virke forstyrrende, mens top-til-bund medføre et “tab af magt” for toppen. Og at man med fordel kan og (må) regulere dette.
Men tanken om at viden er et nul-sum-spil er forkert. Det er nok ikke det peter mener, men jeg synes at lidt at denne vidensdelings modellen er ramt af dette. Der er en ret stor altruisme i de fleste communities, altså brugere der giver videre til andre uden at få noget tilbage, men fordi man kan og på den måde bliver alle klogere. Jeg tror at begge mekanismer “belønning” og “altruisme” bør understøttes.

Der må være skrevet tonsvis af univiersitets afhandlinger om dette emne. Er der nogle der har nogle gode links og vil dele deres viden?

– thomas elton

Reklamer

En kommentar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hans Henrik H. Heming said, on august 31, 2007 at 9:44 am

  Hej Thomas

  Feltet er på ingen måde nyt – praksisfælleskaber og “Communities” er et stort forskningsfelt.

  Selv er jeg meget inspireret af Etienne Wenger, som jeg tror du vil finde interessant.

  En anden vinkel i forhold til Peter Svarre er også vinkelen mellem Oldtimere og newcomer’s – tjek eventuelt:
  http://www.google.dk/search?hl=da&client=firefox-a&rls=org.mozilla:da:official&hs=8UN&sa=X&oi=spell&resnum=1&ct=result&cd=1&q=oldtimers+vs+newcomer&spell=1


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: