Kollaborativ

Wikipedia bedre end sit rygte! : Sammenligning i Nature med Britannica

Posted in Uncategorized by poder on januar 5, 2006

The exercise revealed numerous errors in both encyclopaedias, but among 42 entries tested, the difference in accuracy was not particularly great: the average science entry in Wikipedia contained around four inaccuracies; Britannica, about three.

news @ nature.com encyclopaedias go head to head Wales’ Wikipedia comes close to Britannica in terms of the accuracy of its science entries, a Nature investigation finds.

Det anerkendte videnskabsmagasin Nature lavede 15. december en sammenligning med den traditionelle 24 karats standardmeter indenfor kvalitetsleksikonner og fandt overraskende ud af at kvalitetsforskellene ikke er så store.

Nature lavede en såkaldt peer-review, hvor man tager en ekspert-artikel og sender den til en anden anerkendt ekspert, for at finde frem til fejl. For de 42 artikler der blev testet fra henholdsvis Wikipedia og Encyclopedia Britannica inden for de samme emner, viste det sig at Wikipedia i gennemsnit havde 4 unøjagtigheder per artikel, mod Britannicas i gennemsnit 3!

Dels er det overraskende at kvaliteten ligger så tæt på hinanden, dels at Britaniccas kvalitet ikke er bedre. Skrevne leksikonner er åbenbart ikke så ufejlbarlige som vi er vandt til at tro.

Så på trods af masser af dårlig presse i december – hvor Wikipedia blandt andet havde en artikel, der anklagede John F. Kennedys tidligere sekretær for at være den rigtige morder – så skal man altså ikke opgive den store Wiki helt.

Men man skal være opmærksom på, at redaktørerne hos Wikipedia har en tendens til at bringe kontroversielle teorier til torvs, uden at det klart fremgår, at der er tale om en sådan. Her er Britannica mere konservativ.

Dette er et spændende aspekt af social leksikonskrivning, at den mest interessante historie, kan ende med at overtrumfe den egentlige sandhed. Det er social konstruktionisme, hvor det at have en spændende historie kan være lige så vigtigt som det at have objektivt ret.

– Jens Poder

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: